دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 58927
تعداد نوشته ها : 33
تعداد نظرات : 5
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

غدير پيوند ناگسستني بامسئله ولايت دارد.اين ويژگي سبب شده است كه روز اعلام رسمي ولايت اميرمومنان (صلوات اله عليه) ازسوي نبي مكرم اسلام(صلي الله عليه وآله) راعيدغديرنام گذاري نموده اند. حادثه اي كه در 18 ذي حجه درصحراي غديراتفاق افتاد حادثه ي بس عظيمي بود كه تاريخ علي رغم بدعملي هايعده اي نتوانسته است آن رامخفي نميايد. درك صحيح وواقع بينانه از اين واقعه مستلزم وقوف به سخنان رسول خدا(صلي الله عليه وآله) در روز مذكور است، ازينرو فرازهاي از اين سخنراني دراين نوشتار بررسي گرديده است.

راز عظمت روز غدير
 

روزغديرخم به فرمايش نبي اكرم(صلي الله عليه وآله) افضل اعياد است0 ايشان فرمودند:«يوم غديرخم افضل اعيادامتي،وهواليوم الذي امرني الله تعالي بنصب اخي علي بن ابي طالب علما لامتي يهتدون به من بعدي»(1).«روزغديرخم برترين عيد امت من است0 وآن، روزي است كه خداوند تبارك و تعالي مرا فرمان داد تا برادرم علي بن ابي طا لب را به عنوان جانشين خود معرفي كنم كه امتم بعد از من به وسيله ي اوهدايت يابند(2)». ونيز شيخ صدوق رحمه الله از حسن بن راشد روايت كرده است كه گفت: به امام صادق (صلوات اله عليه)عرض كردم:«جعلت فداك،للمسلمين عيد غير العيدين؟ قال(صلوات اله عليه)نعم يا حسن،اعظمهاواشرفها،قال:قلت له: و اي يوم هو؟ قال(صلوات اله عليه)يوم نصب اميرالمومنين(صلوات اله عليه)علماللناس(3) ...» فدايت شوم آيا براي مسلمانان غيرازعيدفطروعيدقربان عيد ديگري هست؟ فرمودند:آري، عيدي هست كه ازآن دو عيد بالا تر وارزشمندتر است،عرض كردم:آنچه روزي است ؟ امام(عليه السلام) فرمود:روزي كه اميرالمومنين(صلوات اله عليه)به خلافت منصوب شد وراهنماي الهي براي مردم گرديد. وهمچنين فرات بن احنف از امام صادق (صلوات اله عليه)سوال كرد:آيا براي مسلمانان عيدي برتر از عيد فطر وعيد قربان وجمعه وروزعرفه هست؟امام(صلوات اله عليه)فرمود:«نعم افضلها واعظمهاواشرفهاعندالله منزلة،وهوالذي اكمل الله فيه الدين وانزل علي نبيه محمد(صلي الله عليه وآله):اليوم اكملت لكم دينكم واتممت عليكم نعمتي ورضيت لكم الاسلام دينا وانه اليوم الذي نصب فيه رسول الله عليا للناس علما(4) »«آري عيدي كه منزلت آن نزد خداوند بر تر وبالا تر و ارزشمندترازهمه آن است، وآن روزي است كه خداوند در آن، دين راكامل فرمود وبرپيامبرش حضرت محمد(صلي الله عليه وآله) اين آيه شريفه را نازل كرد: امروز دين شما را برايتان كامل نمودم ونعمتم را بر شما تمام كردم وراضي شدم كه اسلام دين شماباشد 0وآن روزي است كه رسول خدا (صلي الله عليه وآله) علي (صلوات اله عليه) را به عنوان نشانه هدايت براي مردم نصب كرد»0 درهر سه روايت امير المومنين علي(صلوات اله عليه)به(علم)توصيف شده است، به اين معني كه اميرحق(صلوات اله عليه)علم ونشانه وشاخص براي مردم است، مردم خودرا به اين نشانه مطابقت دهند، اگرتطابق داشت، شيعه وامت پيامبر(صلي الله عليه وآله)است، وبه راه راست هدايت وبه مطلوب نهائي خواهدرسيد، واگر تطابق نداشتودنبال اين نشانه نرفت،ازامت پيامر(صلي الله عليه وآله)محسوب نمي گردد وسرانجام به هدف نهائي نخواهدرسيد.آنچه درروزغديرسال دهم هجري اتفاق افتاد،آن قدرمهم وعظيم بود،كه آن روز رابراي هميشه عيداكبراسلام قرار داد،وساير رازش دراين باشد كه درآن روزنصب علم هدايت شود،كه نايب اصلي خلقتهدايت به خالق است،وهمين مطلب ونكته مارا واداشت كه به تحليل هرچندكوتاه خطبه غديربپردازم.
دسته ها : حديث غذير
جمعه 1392/11/11
ستايش خداوندي را سزاست كه در يگانگي بلند مرتبه و در تنهايش به آفريدگان نزديك است سلطنتش پر جلال و اركان آفرينشش بزرگ است بر همه چيز احاطه دارد بي آنكه مكان گيرد و جا به جا شود وبر تمامي آفريدگان به قدرت و برهان خود چيره است .
 
ترنّم لحظه لحظه هاي سال 1433 هجري قمري روي بذر امسال دلها مان رفته رفته به گل مي نشيند تا برساندمان به سالروز گل كردن تمام عصرها و زمان ها آن بزرگ ترين روز كه بذر هستي ازآن زمان كه آدم ابو البشر عليه السلام مأمور آبياري آن گشت در گذشت هزاران هزار سال با دستان آن بزرگ باغبان هستيآن مردان پاك و آن مجاهدان ملكوتي آبياري گشت تا در آن روز بزرگ در قاب نگاه قافله اي از حاجيان نوشيد و از صفاي زمزم فرادست آن بزرگ باغبان هستي نگين انگشتري باغبانان آفرينش به گل نشست گل غدير آن گلي كه رايحه اش چنان جهان گير شد كه هيچ خاري و هيچ گل چيني در طول تاريخ نتوانست آن را پنهان دارد يا منكر شود و يا بچيند اين گل را كه هر چه تلاش گل چينان فراگير تر شد بوي اين گل روح نوازتر و جهان گيرتر شد.
 
بر آن گلي كه هيچ يك از گل چينان و خارمغيلان نتوانست انكارش كند چرا كه منكر خورشيد در ميان روز منكر عقل خويش است هل ضوء الشمس ضحي نيكي تلاش منكران غيدر تنها و تنها بدين منحصر گشت كه چند صباحي روي حقيقت زيباي گل ولايت پرده افكنند پرده اي كه پس از زماني اندك بوي روح نواز اين گل را پنهان نمايان ساخت كه انكارش خود پرده اي بود افكنده بر عقل هاشان و سؤالي واضح بود در مقابل علم و تدبيرشان آنان كه چون نتوانستند عقل و تدبير و علمشان را منكر گردند فرار را بر قرار و سكوت را بر سخن ترجيح دادند آري علي رغم آنكه سعي كردند غباري از نسيان و پرده اي از كتمان بر سيماي غدير بيفكنند دل ها و جان هاي بي شماري هنوز هم توجه به آن دست هاي بلند مي داردكه دست علي را گرفت و فراز آورد تا آن خورشيد را همه ببينند همه بشناسند به يكديگر و به غايبان از صحنه و به خبر گيران از واقعه و به جويندگان صراط معرفي كنند اما اين حقيقت تابناك و اين گل هميشه بهار چيست كه انكارش انكار عقل و علم خويش است مگر غدير چيست ؟ غدير چه مي گويد كه در تلاشند گلش را بچينند و آن را نبينند آيا غدير تنها يك واقعه تاريخ است كه در طول زمان رنگ تكرار و كهنگي و عادت به خود گيرد نه ، هرگز ! اگر اين گونه بود در طول هزار سال از بين رفته و اهميت خويش را از دست داده بود پس چگونه استغدير كه هر روز تازه تر مي شود و دشمنانش را حريص تر مي كند
دسته ها : ترنم غدير
دوشنبه 1392/10/23

پيامبر گرامى (ص ) در سال دهم هجرت براى انجام فريضه و تعليم مراسم حج به مكه عزيمت كرد. اين بار انجام اين فريضه با آخرين سال عمر پيامبر عزيز مصادف شد و از اين جهت آن را (حجة الوداع ) ناميدند. افرادى كه به شوق همسفرى و يا آموختن مراسم حج همراه آن حضرت بودند تا صد و بيست هزار تخمين زده شده اند.

مراسم حج به پايان رسيد و پيامبر اكرم (ص ) راه مدينه را، در حالى كه گروهى انبوه او را بدرقه مى كردند و جزكسانى كه در مكه به او پيوسته بودند همگى در ركاب او بودند، در پيش گرفت . چون كاروان به پهنه بى آبى به نام (غديرخم ) رسيد كه در سه ميلى (جحفه ) قرار دارد، پيك وحى فرود آمد و به پيامبر فرمان توقف داد.پيامبر نيز دستور داد كه همه از حركت باز ايستند و بازماندگان فرا رسند.

كاروانيان از توقف ناگهانى و به ظاهر بى موقع پيامبر در اين منطقه بى آب ، آن هم در نيمروزى گرم كه حرارت آفتاب بسيار سوزنده و زمين تفتيده بود، درشگفت ماندند. مردم با خود مى گفتند: فرمان بزرگى از جانب خدا رسيده است ودر اهميت فرمان همين بس كه به پيامبر مأموريت داده است كه در اين موقع نامساعد همه را از حركت باز دارد و فرمان خدا را ابلاغ كند.

فرمان خدا به رسول گرامى طى آيه زير نازل شد:
(يا ايها الرسول بلغ ما انزل اليك من ربك و ان لم تفعل فما بلغت رسالته و الله يعصمك من الناس ) (مائده : 67)
(اى پيامبر، آنچه را از پروردگارت بر تو فرود آمده است به مردم برسان و اگر نرسانى رسالت خداى را بجانياورده اى ; و خداوند تو را از گزند مردم حفظ مى كند).
 

دقت در مضمون آيه ما را به نكات زير هدايت مى كند:

اولاً: فرمانى كه پيامبر (ص ) براى ابلاغ آن مأمور شده بود آنچنان خطير و عظيم بود كه هرگاه پيامبر (بر فرض محال )در رساندن آن ترسى به خود راه مى داد و آن را ابلاغ نمى كرد رسالت الهى خود را انجام نداده بود، بلكه با انجام اين مأموريت رسالت وى تكميل مى شد.
به عبارتى ديگر، هرگز مقصود از (ما انزل اليك ) مجموع آيات قرآن و دستورهاى اسلامى نيست . زيرا ناگفته پيداست كه هرگاه پيامبر (ص ) مجموع دستورهاى الهى را ابلاغ نكند رسالت خود را انجام نداده است و يك چنين امربديهى نياز به نزول آيه ندارد. بلكه مقصود از آن ، ابلاغ امر خاصى است كه ابلاغ آن مكمل رسالت شمرده مى شود و تاابلاغ نشود وظيفه خطير رسالت رنگ كمال به خود نمى گيرد. ينابراين ، بايد مورد مأموريت يكى از اصول مهم اسلامى باشد كه با ديگر اصول و فروع اسلامى پيوستگى داشته پس از يگانگى خدا و رسالت پيامبر مهمترين مسئله شمرده شود.
دوشنبه 1392/10/23

پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله داستان غدير را ساده و بي‌اهميّت برگزار نكرد؛ بلكه تا آنجا كه توان داشت قبل از حادثه غدير، در حين ايراد خطبه و بعد از آن با دستورات و عنايات الهي رفتارهايي انجام داد كه هر يك به حادثه غدير بها و اهميّت مي‌داد.

مقدمه
پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله داستان غدير را ساده و بي‌اهميّت برگزار نكرد؛ بلكه تا آنجا كه توان داشت قبل از حادثه غدير، در حين ايراد خطبه و بعد از آن با دستورات و عنايات الهي رفتارهايي انجام داد كه هر يك به حادثه غدير بها و اهميّت مي‌داد. كيفيت اعلان رفتن به حجّة الوداع و نامهايي كه براي آن انتخاب شد، حضور جمعيّت كثير، همراه بردن صحابه و سرشناسان آنها، همراه بردن همسران پيامبر، سخنرانيهايي كه پيامبر قبل از خطبه غدير ايراد فرمودند، آياتي كه قبل و بعد از خطبه غدير نازل شد، نكات مهم در متن خطبه، كيفيّت بيعت گرفتن از مردم،‌ بيعت خواص و ... همه از نقطه‏هاي برجسته در واقعه غدير به حساب مي‌آيند؛ منتهي اين نقاط برجسته را به دو بخش مي‌توان تقسيم كرد: محورهايي كه توسط شخص پيامبر همراه با دستورات الهي و در زمان حيات شخص پيامبر صلي الله عليه و آله براي غدير ايجاد شد، و بخش ديگر برجستگيهايي كه بعد از رحلت پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و در طول تاريخ براي آن ايجاد شده است. آنچه پيش رو داريد، بيان محورهاي مربوط به زمان پيامبر صلي الله عليه و آله است.
غدير خم بسي موج‌آفرين است
تمام قصّه‌ها را برترين است
درون موج آن امواج بي‌حد
بشر را راهنمايي بهترين است

جمعه 1392/8/3
X